تعیین جنسیت جنین

در حالیکه بزرگترین آرزو برای هر زوج داشتن یک فرزند سالم است، دانستن جنسیت نوزاد آینده برای والدین بسیار خوشآیند و حتی مهم است. انتخاب جنسیت فرزند به دلخواه، از دیرباز یکی از آرزوهای بشر بوده است.
عوامل بیشماری همچون مسائل فرهنگی، اجتماعی، مذهبی، اقتصادی و همچنین پزشکی مانند وجود بعضی از بیماری‌های وابسته به کروموزوم X زوجین را تشویق به انتخاب روش‌های سنتی یا درمانی جدید برای انتخاب جنسیت فرزند می‌کند. چه بسا خانواده‌هایی که به علت نداشتن یکی از دو جنس(خصوصا فرزند پسر) دچار مشکلات فراوان شده‌اند و یا خانواده‌هایی که سال‌ها به امید داشتن یکی از دو جنس تعداد زیادی بارداری را یکی پس از دیگری و با فاصله کم داشته‌اند ولی نتیجه مطلوب بدست نیامده است. به این ترتیب نه تنها سلامت مادر به خطر افتاده بلکه هزینه زیادی نیز به  خانواده تحمیل شده است.


 ما در مرکز درمان ناباروری دکتر دبیر اشرافی این امکان را برای مراجعه‌کنندگان عزیز فراهم آورده‌ایم تا والدین قادر به تعیین جنسیت فرزند خود به منظور تنظیم خانواده باشند.

روش‌های انتخاب جنسیت

روش‌های درمانی زیادی برای تعیین جنسیت فرزند از دیرباز مورد استفاده بشر قرار گرفته است که صرف نظر از سنتی یا علمی بودن، هر یک دقت و کارآیی متفاوتی دارد، از جمله:

  • روش تغذیه
  • روش زمان‌بندی مقاربت
  • روش شست و شوی مهبلی(واژن)
  • انتخاب جنسیت به روش اریکسون
  • روش PGD-IVF

ما در این قسمت صرفا به دو روشی که به شیوه کاملا علمی در مرکز ناباروری مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌پردازیم و از روش‌های دیگر به دلیل عدم دقت کافی خواهیم گذشت.

انتخاب جنسیت با روش PGD-IVF

در این روش پس از تحریک تخمک‌گذاری و تخمک‌کشی، با استفاده از تزریق داخل سیتوپلاسمی (میکرواینجکشن)، اسپرم به‌ داخل تخمک تزریق شده و عمل لقاح صورت می‌گیرد. سپس با بیوپسی از جنین 8-6 سلولی یک بلاستومر را جدا نموده و با روش  FISH یا روش‌های مولکولی جنس بلاستومر تعیین می‌شود. پس از کشت، جنین با جنسیت مورد نظر به رحم  انتقال داده می‌شود. دقت این روش در تعیین جنسیت مورد نظر بیش از 95% است. این روش نیاز به تجهیزات پیشرفته و گرانقیمتی مانند لیزر و میکروسکوپهای مخصوص دارد که خوشبختانه مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری  دبیر اشرافی مجهز به آزمایشگاه حرفه ای در انتخاب جنسیت با استفاده از تکنیک PGD را به انجام می‌رساند.  

انتخاب جنسیت با روش اریکسون

در این روش اسپرم‌ها به شیوه  خاصی در آزمایشگاه شست و شو داده شده و با روش IUI  به داخل رحم پاشیده می‌شوند تا لقاح در درون رحم انجام گرفته و حاملگی رخ دهد. این روش، ساده و نسبت به روش اول بسیار کمهزینه‌تر است . این روش اولین بار توسط دکتر "رونالد اریکسون" مورد استفاده قرار گرفت و از اواسط دهه 70 میلادی در سراسر جهان جهت تعیین جنسیت به کار گرفته می‌شود. اریکسون و همکارانش اعتقاد دارند که اسپرم‌های حاوی کروموزوم Y (پسر) به علت وزن کمتر، فعال‌تر از اسپرم‌های حاوی کروموزوم X (دختر) هستند و از همین خصوصیت برای تفکیک کروموزوم ها و در نتیجه، تعیین جنسیت می‌توان بهره برد. کارآیی این روش برای دستیابی به جنس مورد نظر، در حدود 60 تا 70 درصد است.  .