تعیین جنسیت با ای وی اف

همیشه در طول تاریخ پدران و مادران زیادی به جنسیت جنین خود اهمیت می دادند، این در حالیست که این موضوع در فرایند فرزندآوری ضروری و حیاتی نیست، اما مزایایی به همراه دارد. روش های زیادی مانند رژیم های غذایی خاص برای این منظور وجود دارند، اما فقط احتمال رسیدن به جنسیت مورد نظر را کمی افزایش می دهند و تضمینی نیستند. این روزها با پیشرفت علم و تکنولوژی به ویژه در زمینه پزشکی، خوشبختانه راه قطعی برای تعیین جنسیت جنین به وجود آمده است، تا همه زوج ها به راحتی صاحب فرزند با جنسیت مورد علاقه شان شوند. تعیین جنسیت با ای وی اف تخصصی ترین و علمی ترین روش برای رسیدن به خواسته والدین است. در ادامه این مقاله اطلاعات بیشتری در این مورد بیان می نماییم. با ما همراه باشید.

در ابتدا خوب است بدانید که جنسیت جنین بستگی به کروموزوم های موجود در اسپرم دارد. اسپرم ها دارای کروموزم هایX  یا Y هستند. اما تخمک زنان فقط دارای کروموزوم X می باشد. بنابراین کروموزوم X  موجود در اسپرم، موجب تشکیل جنین دختر (XX) و کروموزوم Y سبب به وجود آمدن جنین دختر (XY) می شود. با توجه به این اطلاعات اکنون به بررسی IVF برای تعیین جنسیت نوزاد می پردازیم.

مراحل و چگونگی تعیین جنیست با ای وی اف

از IVF علاوه بر تعیین جنسیت جنین برای درمان نازایی نیز استفاده می کنند، دانستن مراحل و چگونگی انجام آن به شما کمک خواهد کرد تا این پروسه را بهتر و با آگاهی طی کنید. اولین مرحله ای وی اف تحریک تخمدان ها برای تخمک گذاری است. در این زمان پزشک داروهای هورمونی برای تحریک تخمک گذاری و بالا رفتن کیفیت تخمدان های زن تجویز می نماید. سپس اقدام به خارج کردن تخمک های بالغ می نماید که به عمل پانکچر یا همان تخمک گیری معروف است.

 مرحله بعدی لقاح آزمایشگاهی است، که تخمک و اسپرم را در شرایط ویژه آزمایشگاه لقاح می دهند و جنین به مدت 5 تا 7 روز رشد می کند. مرحله پایانی انتقال جنین چند روزه به درون رحم مادر است. به این صورت که برای انتقال جنین های تعیین جنسیت شده، جنین دختر یا پسر که مطابق با خواسته زوجین مشخص شده است را از تانک ازت خارج و ذوب می نمایند. سپس به وسیله ابزارهای ویژه ای از طریق واژن به درون رحم مادر منتقل می کنند. بعد از اتمام این مراحل در صورتی که مشکلی ایجاد نشود، بارداری رخ داده و پدر و مادر صاحب فرزندی با جنسیت انتخابی خود می شوند.

اهمیت آزمایش جنین شناسی برای تعیین جنسیت

برای تعیین جنسیت با ای وی اف بعد از عمل تخمک گیری، تخمک ها را به آزمایشگاه جنین شناسی می فرستند، تا آزمایشات مربوط به تشخیص جنسیت جنین انجام شود. این آزمایشات در چندین مرحله صورت می گیرند، که عبارتند از:

مرحله جدا سازی که ابتدا جنین شناس فولیکول های دارای تخمک مناسب را جدا نموده و در محیطی شبیه به لوله رحم قرار می دهد. سپس در مرحله لقاح تخمک ها را به شیوه ICSI  یا IVF با اسپرم بارور می نمایند تا جنین تشکیل شود. بعد از رشد جنین وارد مرحله نمونه برداری یا بیوپسی جنین خواهیم شد. در واقع سلول های جنین دو دسته هستند. دسته نخست شامل سلول هایی که جنین را تشکیل می دهند و دسته دوم سلول هایی که باعث به وجود آمدن جفت می شوند. در پروسه بیوپسی جنین با بهره گیری از لیزر تعداد بسیار کمی از سلول های مربوط به جفت برداشته می شوند و سلول های جنینی در بخش دیگر آزمایشگاه بررسی می شوند.

بعد از بیوپسی جنین، به منظور زنده ماندن جنین ها را فریز می کنند. باید بدانید که این کار هیچ گونه تاثیری بر کیفیت جنین ها و همچنین شانس موفقیت ای وی اف ندارد و اما در اینجا به مرحله آزمایش ژنتیک می رسیم، که در تعیین جنسیت با ای وی اف نقش اساسی ایفا می کند. این آزمایش با استفاده از تست ژنتیکیPGT  صورت می گیرد. در حقیقت این تست نوع و همین طور تعداد کروموزوم های موجود در هر سلول را مورد بررسی و تجزیه قرار می دهد. به کمک تحلیل کروموزومی به گروه های سلولی XX و XY  دست می یابیم که در فرایند تعیین جنسیت نقش مهمی دارند.

پروسه ای وی اف چقدر زمان نیاز دارد؟

به منظور تعیین جنسیت جنین، آزمایش های ژنتیکی خاصی نظیر PGT، PGS یا PGD انجام می گیرند، تا دختر یا پسر بودن جنین به کمک آنالیزهای ژنتیکی مشخص شود. در نتیجه تعیین جنسیت جنین با ای وی اف به دلیل نیاز به بررسی های جامع چندین روز زمان می برد. در واقع دو سیکل درمانی نیاز می باشد. سیکل اول مربوط به آزمایش های جنین و سیکل بعدی برای آماده ساختن رحم جهت انتقال جنین و باردار شدن مادر است.

مزایای تعیین جنسیت جنین

همان طور که ذکر شد از ای وی اف برای تعیین جنسیت جنین قبل از بارداری استفاده می شود. تعیین جنسیت به طور کلی مزایایی نیز دارد. برای مثال این کار موجب توازن خانواده می شود، در برخی موارد پدر و مادرها بعد از داشتن چند فرزند هم جنس، تصمیم می گیرند تا فرزندی با جنسیت مخالف داشته باشند. همچنین برخی بیماری های ژنتیکی در خانواده و یا مسائل مربوط به مذهب یا فرهنگ سبب می شوند، تا والدین قبل از اقدام به بارداری تصمیم به داشتن فرزند با جنسیت مورد نظرشان بگیرند. علاوه بر این ممکن است برخی از زوجین به دلیل از دست دادن فرزند خود، تمایل به تعیین جنسیت و داشتن کودکی با جنسیت فرزند قبلی خود داشته باشند.

علاوه بر این ها برخی از زوج های نابارور که به دلایل پزشکی فقط امکان داشتن یک فرزند با کمک روش درمانی ای وی اف را دارند، می توانند جنسیت دلخواه خودشان را انتخاب کنند.

سخن آخر

در حقیقت تعیین جنسیت با ای وی اف به همه زوج هایی که تمایل به داشتن فرزند دختر و یا پسر دارند، کمک خواهد کرد تا به طور قطعی و صد در صد نتیجه مطلوب را به دست آورند و صاحب فرزندی با جنسیت مورد علاقه خود شوند.