عوارض کوتریزاسیون تخمدان ها در بیماران PCOD

این نامه انتقاد آمیزی است که در مقابل مقالهJF Daniell در مجله Fertil & Sterli   ارائه نموده است.

مقاله دانیل تحت عنوان درمان PCOD با استفاده از لیزر لاپاراسکوپی بوده است. انقادات دکتر دبیراشرافی به این مقاله به شرح زیر هستند:

  • عوارض کوتریزاسیون تخمدان ها چه در مقاله دانیل و چه در مقاله اصلی گینس به خوبی شرح داده نشده است. ما به موردی از آتروفی تخمدان پس از کوتریزاسیون برخورد نمودیم. به همین جهت ما معتقدیم که تعداد نقاط کوتریزاسیون و وات دستگاه کوتر اهمیت بسیار بالایی دارد. ما معتقدیم تعداد نقاط کوتریزاسیون بستگی به حجم تخمدان ها دارد.
  • به نظر ما کوتریزاسیون تخمدان ها ( با یونی یولار) نیز موجب چسبندگی لگن میگردد ولی این چسبندگی به مراتب کمتر از Ovarian Wedge Resection می باشد.
  • سطح تستوسترون سرمی بیمار اهمیت بسیاری دارد و با عدد بالای ng/dl 200،ما کوتریزاسیون تخمدان ها را توصیه نمیکنیم. این امر بدین جهت است که موردی از آرنوبلاستوما درتخمدان طبیعی را قبلا گزارش نموده ایم.

پاسخ JF Daniell به انتقادات دکتر دبیراشرافی:

ما با علاقه فراوان نامه ارسالی دکتر دبیراشرافی را مطالعه کردیم.

آتروفی تخمدان پس از کوتریزاسیون آن در بیمار PCOD حادثه ای وحشتناک است. ما سعی کرده ایم نقاط لیزر روی تخمدان قرینه و از عروق پایه تخمدان دور باشد. ما هم معتقدیم که تعداد نقاط کوتر و یا وات لیزر بستگی به حجم تخمدان ها دارد.

ما گزارشاتی از چسبندگی آدنکس ها پس از کوتریزاسیون داشته ایم ولی بعد از لیزر نداشته ایم. به نظر ما درمان اپتیمم وجود ندارد بلکه باید درمان بستگی به هر بیمار خاص باشد.

این گزارش بسیار جالب است که دکتر دبیراشرافی پس از کوتریزاسیون تخمدان ها و در SLL چسبندگی خفیفی در آدنکس ها مشاهده کرده است.

ما قبل از کوتریزاسیون تخمدان ها حتما تستوسترون بیمار راچک میکنیم.