اثر تغذیه و رژیم غذایی بر ناباروری

درمان ناباروریعلاوه بر هزینه مالی آن، روندی وقت گیر و پر استرس دارد.( درباره ی استرس و فواید وجود آن و مدیریت استرس در افراد نابارور مقالاتی ارائه کرده ایم ) بسیاری از دلایل ناباروری می تواند با تجدید نظر و آموزش در سبک زندگی و تغذیه مرتفع شود. بنابراین قبل از اقدام به بارداری و همچنین در طول بارداری توجه به نوع تغذیه بسیار اهمیت دارد. با توجه به نکات گفته شده در ادامه به برخی از مواد غذایی مناسب برایدرمان ناباروریاشاره می شود.

مصرف میوه و سبزیجات

افزایش قدرت باروری و حفظ سلامت جنین در بارداری در گرو مصرف انواع میوه ها و سبزیجات است. سبزیجات و میوه ها مملو از انواع فیتوکمیکال‌ها، آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها هستند. این مواد از جمله موادی هستند که بدن زنان و مردان را آماده باروری می کند. قرار گیری مستمر در برابر آلاینده های شیمیایی مانند آلاینده های وجود در هوا شانس بارداری را مخصوصا در آقایان ، به واسطه افزایش رادیکال های آزاد کاهش می دهد.
فیتوکمیکال‌ نوعی آنتی اکسیدان است که مانع از اثرگذاری منفی رادیکال های آزاد می شود. این ماده در ترکیب سبزیجات و میوه ها یافت می شود. در واقع رنگ میوه ها ناشی از وجود این ماده است. از این رو برایدرمان ناباروریمصرف انواع میوه های رنگی اعم از کلم، فلفل قرمز و زرد، انواع توت، زردآلو، هویج، انبه و... توصیه می شود.

مصرف به اندازهی کربوهیدارتها

بدن زنان برای تجربه بارداری نیازمند دریافت تمام مواد غذایی مفید است. از جمله موادی که مصرف آن به سلامت جسمانی و آمادگی برای بارداری کمک می کند، کربوهیدرات ها است. کربوهیدرات ها شامل طیف وسیعی از مواد از جمله برنج، نان، ماکارونی و .... می شود. اما اگر در مصرف کربوهیدرات ها زیاده روی شود بدن دچار اضافه وزن و چاقی می شود.
یکی از دلایل رخ دادن ناباروری در زنان، افزایش وزن است. همچنین افزایش وزن اثرات سوء برخی از بیماری ها از جمله تخمدان پلی کیستیک را چندین برابر می کند. در نتیجه با مصرف مقدار تعیین شده ای از کربوهیدرات ها می توان وزن را در حد ثابت و ایده آل حفظ کرد.

مصرف روزانهی لبنیات پرچرب

کلسیم موجود در انواع لبنیات اعم از شیر، ماست، پنیر، کشک و... علاوه بر تضمین سلامت جسمانی بر باروری نیز موثر است. بسیاری از بانوان به واسطه داشتن رژیم غذایی از مصرف لبنیات پرچرب اجتناب می کنند. اما باید گفت لبنیات پرچرب شانس باروری زنان را به واسطه وجود اسیدهای چرب مفید و ضروری و ویتامین های محلول در چربی ، افزایش می دهد.باز هم به شرط این که موجب چاقی نشود.

مصرف ویتامین ها و مکمل ها

رژیم غذایی روزانه نمی تواند نیاز بدن بانوان را به انواع ویتامین ها برطرف کند. کمبود ویتامین سی، ای و روی می تواند منجر به ناباروری شود. این امر برای کمبود ویتامین دی که در بخش قبلی به آن پرداخته شد نیز قابل بسط است.

مصرف اسید فولیک و آهن

بدن افرادی که قصد بارداری دارند باید به صورت روزانه مقدار ثابتی فولیک اسید دریافت کنند. دریافت این ماده مانع از رخ دادن نقایص مادرزادی در جنین می شود. همچنین با توجه به اینکه فقر آهن در بین زنان شیوع دارد بهتر است استفاده از مواد غذایی حاوی از آهن همچون گوشت قرمز، مرغ و ماهی، کلم بروکلی و حبوبات افزایش یابد. فقر آهن با عدم تخمک گذاری و یا کمبود تخمک گذاری همراه است. در واقع سلامت تخمک ها در گرو میزان آهن دریافتی بدن است.

مصرف ماهی

مصرف ماهی به تامین اسیدهای چرب (اُمگا۳) بدن کمک شایانی می کند. این اسیدهای چرب علاوه بر اثر گذاری مثبت بر تولید هورمون ها، منجر به کاهش التهاب و تنظیم چرخه قاعدگی می شوند. در این بین نباید از ویتامین ها و پروتئین های مفید موجود در ماهی غافل شد. لازم به ذکر است که در ترکیب برخی از ماهی ها سلنیوم وجود دارد. این آنتی اکسیدان می تواند از تخمک ها در برابر رادیکال های آزاد محافظت کند.

تا به اینجا به مواد غذایی مفید در جهت درمان ناباروری و تجربه بارداری آسان اشاره شد. اما در خصوص رژیم غذایی نباید هایی نیز وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می شود:

استفاده از مواد قندی به خصوص شیرین کننده های مصنوعی اثر منفی را بر سطح انسولین بدن دارد. همانگونه که گفته شد میزان انسولین و مقاومت به انسولین از جمله دلایل رخ دادن ناباروری، مخصوصا در مبتلایان به تخمک پلی کیستیک، است.

استفاده از آرد سفید نیز می تواند به واسطه افزایش وزنی که به همراه دارد مانع از رخ دادن باروری شود.

دردرمان ناباروری حتما میزان مصرف کافئین مورد بررسی قرار می گیرد زیرا کافئین علاوه بر اینکه مانع از جذب کلسیم و آهن می شود، بر رونددرمان ناباروری نیز اثر سو دارد.

مواد غذایی چرب به علت مملو بودن از اسیدهای چرب مضر از جمله مواد غذایی هستند که مانع از بارداری می شوند.